fbpx
Nicovalei nr.33, Brașov 500473, Romania sales@forestdesign.ro

Blue Flower

Silvicultura 4.0

 În ultima perioadă, tehnologia a devenit o parte foarte importantă în domeniul silvic, ajungând să fie chiar nelipsita, deoarece ajută la o integrare continuă a datelor și o adaptare la noile cerințe ale pieței.

Silvicultura 4.0 are la bază conceptul de Smart Forestry, ce presupune procesele devin din ce în ce mai mult automatizate, se folosesc utilaje independente sau semi-independete, datele pot fi  transmise în timp real și stocate în mediul online, fiind la îndemâna oricui și oriunde, iar unele dintre decizii pot luate de către sisteme sau chiar roboți cu IA (inteligență artificială). Pe scurt, integrarea tehnologiei într-o măsură cât mai mare în silvicultură.

 

Sursă: https://www.woodbusiness.ca/

 Scopul principal al acestei inițiative este de a contribui la creșterea reactivă și rezistentă a lanțului de aprovizionare a sectorului forestier prin soluții care pot fi implementate, dar și să dezvolte noi modele predictive și prescriptive care să genereze automat acțiuni corective atunci când sunt identificate abateri de la planul inițial. (Gingras and Charette 2017).

Tehnologia poate ajuta atat personalul silvic cât și proprietarii de pădure să acceseze o cantitate mare informații, mai eficient și mai rapid decât în vremurile trecute. Analizarea, interpretarea și conversia datelor brute în informații se pot face mai eficient și mai rapid folosind software și echipamente performante,ce ajută la o mai bună gestionare a pădurii și a ecosistemului. Pădurea este cel mai bine gestionată atunci cand dispui de cat mai multe informații despre ea.

Drone, scannere, gps-uri,  dispozitive inteligente (tablete, telefoane), calculatoare de

ultimă generație, utilaje performante, roboți, software și multe altele pot fi folosite pentru îmbunătățirea și simplificarea muncii în domeniul forestier și nu numai.

În practica din țara noastră, silvicultura 4.0 se pretează astfel:

  • Colectarea de date din surse controlate de la distanță, prin teledetectie (sateliți, avioane, drone ș.a.), fiind o metodă mult mai eficientă și rapidă decat variantele tradiționale. 

  • Colectarea datelor cu ajutorul dispozitivelor inteligente (tablete, telefoane, scannere, gps-uri etc.) 

  •  Prelucrarea datelor cu ajutorul diverselor solutii software (QGIS, AgiSoft, CloudCompare, Postgresql)

 

 

  • Planificare și proiectare

  • Realizarea produselor finale și integrarea lor in activitățile silvice (rapoarte, statistici, hărți, portale etc.)

Avantaje integrării tehnologiei în silvicultură:

- îmbunătățirea practicilor silvice

- automatizarea proceselor

- gestionarea rapidă și eficientă a unor cantități mari de date

- un bun suport în deciziile luate

- simulare și dezvoltarea de proiecte

- planificarea strategiilor, a măsurilor de prevenire și protecție

- monitorizare unor suprafețe mari

- oferă o bază în luarea deciziilor

               Cu toate acestea, chiar dacă tehnologia a evoluat din ce în ce mai mult și este tot mai des folosită în domeniul silvic, activitățile oamenilor în mediul forestier s-au înmulțit și ele, datorită strânsei legaturi între om și natură, care există încă de la începutul timpului.

Bibliografie:

Gingras, J.-F. and F. J. P. a. C. M. Charette, Canada (2017). "FPInnovations ‘Forestry 4.0 Initiative."

https://www.woodbusiness.ca/

https://www.forestdesign.ro/

 

300k
Hectare Paduri Amenajate
150k
Hectare Imagini aeriene
15
Proiecte de Biodiversitate
10
Registre Spatii Verzi